Sociální zemědělství - Možnosti certifikace sociální farmy - Vačlenová Macháčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
V literárním přehledu této diplomové práce se čtenář nejprve seznámí s historií českého zemědělství. Následně se seznámí s konceptem sociálního zemědělství, jeho historickým vývojem a funkcí v České republice a ve vybraných Evropských státech. V textu je také popsána struktura farem sociálního zemědělství, cílové skupiny a instituce podporující činnost sociálního zemědělství. V další části jsou popsány možnosti certifikace, značení a kontrola produktů sociálního zemědělství, ale i ekologického zemědělství. Ke konci teoretické části je zmíněna produkce ekologického a sociálního zemědělství. Hlavním cílem práce je zaměření na možnosti certifikace, značení a kontroly v rámci sociálního zemědělství v České republice, které je založené na dotazníkovém šetření a přímých rozhovorech.
Social farming - Possibilities of certification of social farm
Keywords: sociální zemědělství; multifunkční zemědělství; green care; sociální farma; certifikace; značení a kontrola produkce; social farming; multifunctional agriculture; green care; socil farm; certification; labelling and control of production