Úloha Adenylát kinázy 1 v aktivaci a metabolismu imunitních buněk larev Drosophila melanogaster - Kaislerová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této práce bylo studium úlohy Adenylát kinázy 1 (Ak1) v imunitním systému larev Drosophila melanogaster po infekci parazitoidní vosičkou Leptopilina boulardi. Za použití Ak1 RNA interference specifické pro imunitní systém byl analyzován účinek snížené hladiny Ak1 na imunitní odpověď a životaschopnost drozofily. Důležitost Ak1 byla také vyhodnocena v rámci metabolismu imunitních buňěk. Ukázalo se, že Ak1 hraje významnou roli v energetickém metabolismu imunitních buněk a je důležitá pro správnou funkci imunitního systému Drosophila melanogaster.
Role of Adenylate kinase 1 in activation and metabolism of immune cells of Drosophila melanogaster larvae
Keywords: adenylát kináza 1; RNA interference; Drosophila melanogaster; imunitní systém; imunitní odpověď; životaschopnost; energetický metabolismus; kompenzace Ak1; adenylát kináza 2; adenylát kináza 3; arginin kináza; adenylate kinase 1; RNA interference; Drosophila melanogaster; immune system; immune response; viability; energy metabolism; Ak1 compensation; adenylate kinase 2; adenylate kinase 3; arginine kinase