Geometrické ornamenty v islámském umění - Slabová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce je věnována geometrickým ornamentům v islámském umění. V první části této práce uvádím definici islámského umění a stručný přehled jeho vývoje. V následujících kapitolách je čtenář seznámen se základními technikami, motivy a prvky používanými při tvorbě islámských geometrických ornamentů. Dále zmiňuji jejich možné rozdělení do skupin podle mnohoúhelníku, na kterém jsou založeny, resp. podle jejich četnosti. Hlavní část práce je pak věnována popisu samotné tvorby islámských geometrických vzorů. Na závěr uvádím, jak lze toto téma využít v hodinách matematiky na základních a středních školách, a to v podobě pracovních listů.
Geometric ornaments in Islamic art
Keywords: islámské umění; islámské geometrické ornamenty; islámské geometrické vzory; islámský design; arabeska; kaligrafie; teselace; symetrie; čtyřčetný vzor; pětičetný vzor; šestičetný vzor; Islamic art; Islamic geometric ornaments; Islamic geometric patterns; Islamic design; arabesque; calligraphy; tessellation; symmetry; fourfold pattern; fivefold pattern; sixfold pattern