Daň z přidané hodnoty ve stavebnictví - Dušáková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Daň z přidané hodnoty (zkratka DPH) tvoří jeden z nejdůležitějších příjmů státního rozpočtu. Platí ji všichni při nákupu většiny zboží a služeb, proto se jí také někdy říká univerzální daň. Princip této daně je v tom, že dodavatel, pokud je registrován jako plátce, musí odvést z obchodu část hodnoty, pokud je tento obchod předmětem daně. Naopak odběratel si za jistých podmínek může zažádat o vrácení daně, kterou při obchodu dodavateli-plátci zaplatil. V České republice se rozlišuje základní sazba daně, která je ve výši 19 % a snížená sazba daně, která je od 1. 1. 2008 ve výši 9 %. Cílem bakalářské práce je optimalizovat DPH v oboru stavebnictví. Vybraná firma se zabývá nákupem a prodejem zboží, proto je firmě navrhnuto, aby rozšířila svou stávající činnost nákup a prodej zboží o stavební práce. Stavební práce (uvedené v SKP 45 viz příloha č. 4) a sociální bydlení podléhá snížené sazbě daně. Na materiál, který je použit na stavební práce, je možno uplatnit také sníženou sazbu daně. Pokud je uvažováno, že firma rozšířila svou činnost o stavební práce, daňová povinnost společnosti by se za rok 2006 snížila. Po vzájemné konzultaci s majitelem společnosti bylo stanoveno rozdělení výstupů společnosti poměrem 8:2, tzn. že 80 % výstupů společnosti bylo ponecháno na prodej materiálu a zbylých 20 % se použilo na stavební práce. Vstupy (pořízení zboží) zůstaly neměnné, je uvažováno, že nákup zboží respektive materiálu je stejný.
The Value Added Tax in Civil Engineering
Keywords: Daň z přidané hodnoty; základní a snížená sazba daně; vstupy a výstupy; Value Added Tax; basic and lowered tax rate; inputs and outputs