Vyšetřovací a zobrazovací postupy v pneumologii z pohledu radiologického asistenta - Vávrová, Hedvika (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce pojednává o SARS-CoV-2 zda významně ovlivnil počet RTG a CT vyšetření plic. Cílem této práce bylo "Statistické zpracování dat vyšetření RTG plic a CT plic na RTG oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. z hlediska časové distribuce v období 5 let." a "Analýza vyšetřovacích a zobrazovacích metod v pneumologii." V teoretické části byl uveden přehled anatomie dýchacího systému. Dále byl popsán SARS-CoV-2 a jeho vliv na plíce. V závěru byly vysvětleny vyšetřovací a zobrazovací postupy v pneumologii. Provedenou komparací anatomie a vyšetřovacích a zobrazovacích postupů lze považovat cíl č. 2 za splněny. Cílem výzkumné části bylo statistické zpracování dat vyšetření RTG plic a CT plic na RTG oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. z hlediska časové distribuce v období 5 let a zároveň analýza vyšetřovacích a zobrazovacích metod v pneumologii. Byly stanoveny tři hypotézy, které zněly následovně: "Měsíční počty RTG vyšetření budou mít teoretické rozdělení blízké normálnímu rozdělení.", "Měsíční počty CT vyšetření budou mít teoretické rozdělení blízké normálnímu rozdělení.", "Měsíční počty RTG a CT vyšetření pozitivně korelují." K potvrzení či vyvrácení stanovených hypotéz bylo použito statistické šetření pomocí základních metod deskriptivní a matematické statistiky. Na základě získaných výsledků byly hypotézy H1 a H2 potvrzeny, u hypotézy H3 lze o potvrzení hovořit s určitým odstupem. Na základě těchto závěrů lze považovat cíl č. 1 za splněný. Tato práce by mohla být využitá v navazujících pracích. Předmětem dalších prací by mohlo být zkoumání SARS-CoV-2 a jeho vliv na vyšetřovací a zobrazovací metody plic v roce 2021 a 2022. Lze předpokládat, že v těchto letech by se normalita u RTG a CT vyšetření plic neprokázala.
Examination and imaging procedures in pneumology from the point of view of a radiographer
Keywords: Pneumologie; SARS-CoV-2; RTG S+P; CT plic; statistické šetření; Pneumology; SARS-CoV-2; chest X-ray; lung CT scan; statistical investigation