Vliv liberalizace obchodu na rozvojové země a pomoc těmto zemím při obchodování na mezinárodním trhu se zaměřením na Fair Trade - Nováková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je analýzou současné situace pomocných opatření pro rozvojové země při obchodování s EU a rozsah zapojení České republiky do Fair Trade. Pomocí sekundárních dat bylo zanalyzováno postavení rozvojových zemí na mezinárodním trhu, zejména jaký vliv má liberalizace obchodu na tyto země. Druhou část práce tvoří dotazníkový výzkum, provedený v českých městech a prodejních jednotkách, které se zabývají prodejem Fair Trade výrobků. Bylo zjišťováno postavení Fair Trade v České republice a postoje českých spotřebitelů k této problematice.
The influence of trade liberalization on developing countries, a provided support of these countries in international market place with a highlight of Fair Trade.
Keywords: rozvojové země; mezinárodní obchod; liberalizace obchodu; Evropská unie; česká města; Fairtradová města; Fair Trade; spotřebitelé; developing countries; international trade; liberalization of trade; Europe Union; czech towns; Fairtrade towns; Fair Trade; consumers