Ochrana obyvatelstva a území pod vodním dílem. - Formánek, Karel (Jihočeská univerzita, 2010)
Česká republika má velmi hustou síť vodních toků a také velké množství malých vodních nádrží, rybníků. Povodně patří v ČR k nejčastějším přírodním katastrofám. Význam malých vodních nádrží v systému povodňové ochrany je velký. Využívá se zejména jejich retenčních schopností, možností regulace odtoku. Cílem této práce je zjištění stavu připravenosti území na řešení následků případné poruchy a havárie na jednom takovém vodním díle II kategorie, rybníku Hvězda. Zranitelnost území je zde posuzována z hlediska připravenosti orgánů státní správy a samosprávy, odpovědných za řešení následků zvláštní povodně. Naplnění tohoto cíle předpokládá dodržení metodického postupu. Ten spočívá v prostudování legislativních a normativních pramenů v oblasti, povodňové ochrany, ochrany obyvatelstva a krizového řízení. Dále pak provedení výzkumu u dotčených orgánů a zjištění stavu jejich plánovací dokumentace, a provedení komparace s požadavky legislativy. Dalším cílem je návrh vlastního řešení zjištěných nedostatků. Je zde zpracován návrh na doplnění plánovací dokumentace, zde konkrétně plánu na ochranu území pod vodním dílem. Návrh plánu je veden v obecné rovině a umožňuje tak využití této práce pro kterékoliv vodní dílo. Součástí je i vypracování krátkého edukačního materiálu v podobě prezentace, určeného pro zainteresované orgány, které budou uvedený plán zpracovávat, či se na jeho zpracování podílet. Zde je nastíněn cíl, obsah a způsob zpracování tohoto plánu. Seznámení s problematikou řešení zvláštní povodně je vhodné provést i se subjekty, které se podílí na řešení nastalé situace, jako jednotky požární ochrany, složky Integrovaného záchranného systému. Tato diplomová práce nabízí řešení konkrétního problému, to je ochrany obyvatelstva a území pod vodním dílem před účinkem zvláštní povodně. Zároveň naznačuje i budoucí pohled na hodnocení zranitelnosti území, které spočívá v komplexním mapování rizik a jejich vyhodnocování dle sjednocené metodiky na území ČR a zajišťující kompatibilitu v rámci EU.
Protection of inhabitants and areas located below waterworks
Keywords: povodeň; zvláštní povodeň; povodňové plány; plán ochrany území pod vodním dílem; ochrana obyvatelstva; flood; specific flood; floods plans; plan for the protection of the locality under the dam; protection of the resident population