Tvorba a aplikace systému finančně ekonomického hodnocení na vybraném podniku - Nováková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce bylo vytvořit a prakticky uplatit systém finančně ekonomického hodnocení, který je vhodný pro hodnocení konkrétního podniku s ohledem na funkčnost navrhované metodiky. Základem vytvořeného systému hodnocení byla data z finančních výkazů doplněná o informace z kalkulací. Finanční data byla porovnávána z pohledu času a prostoru. Nejprve byla provedena klasická finanční analýza, zároveň byl pro některé ukazatele navržen způsob formální systemizace (vycházející z Du Pont rozkladu) umožňující popsat příčiny jejich vývoje. Analýza byla doplněna řadou provozních ukazatelů. Ve druhé části bylo zjišťováno finanční zdraví podniku za použití indikátorů finanční kondice. Závěrečná část systému hodnocení vychází z analýzy provozních ukazatelů, dat z kalkulací a výkazů o sklizni. Byl navržen systém hodnocení rentability čtyř základních komodit. Z navrhované metodiky vyplývá, že podnik je velmi úspěšný až nadprůměrný.
Development and application of financial economic evaluation of a particular company
Keywords: finanční analýza; kalkulace; finanční zdraví; financial analysis; calculations; financial health