Souvislosti české a východoněmecké literatury 60. let 20. stoleti - Švecová, Jarmila (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce bude komparovat situaci v české a východoněmecké literatuře 60. let 20. století, a to i za pomoci zmapování kulturních vztahů mezi oběma zeměmi. Východiskem bude srovnání konkrétních děl z hlediska několika vybraných základních témat: totalismus v historii a jeho zpracování v literatuře vybrané dekády (Šotolovo Tovaryšstvo Ježíšovo a Müllerův Philoktet), individuum a socialismus (Vaculíkova Sekyra a Wolfové Nachdenken über Christa T.), problém nacismu a téma 2. světové války (Lustigův Můj známý Vili Feld a Beckerův Jakob der Lügner). Práce se pokusí pojmenovat shody a rozdíly v literatuře dvou zemí s totalitní diktaturou.
The connections between Czech and East German literature in the 60s of the 20th century
Keywords: literatura; NDR; Československo; literature; GDR; Czechoslovakia