Vlivy nadváhy a obezity na zdraví žáků středního školního věku (4.-5.třída ZŠ) ve vybrané lokalitě jižních Čech - Vrajová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve své diplomové práci se zabývám vlivem obezity a nadváhy na zdraví dětí středního školního věku ve vybrané lokalitě jižních Čech, konkrétně v Jindřichově Hradci. První teoretická část je zaměřena na analýzu související literatury. Pozornost je věnována problematice obezity a nadváhy dětí středního školního věku, dále zdravému životnímu stylu a jeho jednotlivým složkám. Důležitou součástí je charakteristika životního období středního školního věku. Hlavní náplní druhé části je dotazníkové šetření žáků ZŠ a řízený rozhovor s anglickou aprobovanou poradkyní přes výživu ve Velké Británii ve městě Oxford. Dotazníkové šetření bylo provedeno ve dvou základních školách v Jindřichově Hradci za přímé účasti tamějších ředitelů a pedagogů. Zjištěné výsledky dotazníkového šetření byly graficky analyzovány v programu Microsoft Office Excel 2003 a Microsoft Office Word 2003. Statistické zpracování bude dále rozvedeno v rámci programu GAČR 406/05/2431 (2005-2007). Výsledky šetření například prokázaly nízkou fyzickou aktivitu u dětí následkem pasivního trávení volného času, tj. dlouhého sledování TV a hraní her na PC či playstationu.
Influence of overweight and obesity on pupils health (4th - 5th classes of elementary school) in optional region of South Bohemia.