Angličtí a francouzští králové a královny pohledem českých narativních pramenů - Černý, Pavel (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá anglickými a francouzskými králi a královnami v 15. a 16. století, jak jsou zachyceni v českých narativních pramenech, konkrétně pak v Kosmografii české od Zikmunda z Púchova a ve spisech Daniela Adama z Veleslavína a Marka Bydžovského z Florentina. V prvních dvou kapitolách se nejprve řeší problematika ideálního vládnutí, především se v nich porovnávají odlišné pohledy Niccoló Machiavelliho a Erasma Rotterdamského. V následujících kapitolách se pak práce věnuje popisu jednotlivých králů Anglie a Francie ve vybraných českých narativních pramenech. Na závěr se výzkum přesouvá k ženským protějškům těchto panovníků a objasňuje jejich roli a důležitost.
The image of English and French kings and queens in the Czech narrative sources
Keywords: ideální panovník; Anglie v raném novověku; Francie v raném novověku; Kosmografie česká; obraz krále; úloha královny; Niccol? Machiavelli; Erasmus Rotterdamský; Jindřich VIII.; Alžběta I.; ideal monarch; England in the early modern period; France in the early modern period; Czech version of Cosmographia; image of the king; role of the queen; Niccol? Machiavelli; Erasmus of Rotterdam; Henry VIII.; Elizabeth I.