Náboženské spory v Českém Krumlově na počátku 17. století - Kůrková, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zaměří na náboženské poměry a konflikty v Českém Krumlově na počátku 17. století, tedy v době, kdy město bylo v držení komorní správy. Hlavním cílem práce bude analyzovat konfesně motivovaný spor, který ve městě probíhal mezi léty 1609-1613. Jeho aktéry byla majoritní skupina katolických měšťanů a evangelická komunita, která v té době posilovala svůj vliv. Českokrumlovští evangelíci se během sporu dožadovali potvrzení náboženských výsad a dalších práv, například na vlastní svatyni, svého kazatele a učitele. Hlavní pramen, který vznikl po ukončení sporů v katolickém táboře, je uložen ve Státním okresním archivu Český Krumlov. Analyzovaná rozepře bude také zasazena do kontextu ostatních konfesně orientovaných sporů, které se vyskytovaly v předchozích letech v Českém Krumlově a v jiných městech v Čechách a na Moravě.
Religious conflicts in Český Krumlov at the beginning of the 17th century
Keywords: nábožensky motivované konflikty; Český Krumlov; komorní správa; religious-oriented conflicts; Český Krumlov; Bohemian Royal Chamber