Jaroslav Kadlec (1911-2004) a České Budějovice. Příspěvek k životu a dílu. - Krejčí, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá životním a profesním osudem Jaroslava Kadlece. Vznikla na základě studia odborné literatury a také pramenů uložených ve Státním okresním archivu v Českých Budějovicích a Statním oblastním archivu v Třeboni. Nedílnou součástí práce jsou také vzpomínky jeho blízkého přítele Msgre. Václava Kulhánka. Práce začíná náhledem do dějinného období, vývoje a postavení katolické církve v kontextu československého státu. Stručně seznamuje s životem Jaroslava Kadlece, ve kterém je shrnuta jeho životní volba stát se knězem, duchovní dráha a učitelská profese. Dále diplomová práce objasňuje jeho životní peripetie, které jsou úzce spojeny s komunistickou perzekucí. V další části se zaměřuje na osobní život a studijní léta, která jsou spjata s městem České Budějovice. Zde strávil značnou část svého života, ať už jako student Gymnázia J. V. Jirsíka, či později biskupského teologického semináře, kde zároveň působil i jako pedagog. K Českým Budějovicím se vracel nejen ve vzpomínkách na studijní léta, ale také ve své vědecké práci.
Jaroslav Kadlec (1911-2004) and České Budějovice. Contribution to life and work.
Keywords: Jaroslav Kadlec; kněz; učitel; profesor; gymnázium J. V. Jirsíka; Biskupský kněžský seminář v Českých Budějovicích; Jaroslav Kadlec; priest; teacher; professor; Gymnasium of J. V. Jirsík; Episcopal theological seminar in České Budějovice