Řešení protierozní ochrany na rozhraní povodí v různých projektech pozemkových úprav - Hiršová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Náplní této diplomové práce je rozbor problematiky protierozní ochrany na rozhraní povodí. Součástí práce je rešerše, ve které jsou popsány erozní jevy a jejich výpočty a také různá opatření na ochranu půdy před vodní erozí. Eroze je vypočtena pomocí univerzální rovnice Wischmeier Smith Universal Soil Loss Equation (USLE). Erozní smyv je řešen v rámci povodí nikoli v rámci správní hranice. Pro práci byla zvolena KoPÚ v k.ú. Pohorovice, Kloub a Lidmovice. Výsledné hodnoty DP jsou porovnány s hodnotami z projektu KoPÚ. Pro snížení erozního smyvu a ochranu ZPF jsou navržena protierozní opatření.
Anti erosion protection solution on the basins' borderline in various landscaping projects
Keywords: vodní eroze; ztráta půdy; povodí; protierozní opatření; pozemkové úpravy; water erosion; soil loss; basin; anti erosion precaution; Land adjustment