Postava Fausta v české literatuře - Pěchová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce bude komparace a postižení vývoje v pojetí faustovské postavy ve čtyřech pracích české literatury doby humanismu a renesance a národního obrození. Východiskem bude Historia o životu doktora Fausta, kterou podle vydání Martina Carchesia z r. 1611 publikoval Jar. Kolár, a mírně upravené vydání V. R. Krameria v edici Jana Lehára. Na pozadí analýzy těchto dvou textů budou interpretovány loutková hra Matěje Kopeckého a pověst Faustův dům ve Starých pověstech českých Aloise Jiráska. Studentka se pokusí nastínit vývoj pohledu na postavu doktora Fausta v dobovém kontextu a zvážit míru zábavnosti a mravního apelu v jednotlivých pracích. V souvislosti s Carchesiovou Historií se bude věnovat Faustovi v kontextu humanistické touhy po poznání.
The character of Faust in Czech literature
Keywords: Faust; humanismus; renesance; národní obrození; Faust; humanismu; Renaissance; National Revival