Vývoj, růst a variabilita jedinců semiakvatické ploštice hladinatky pobřežní (Microvelia reticulata) (Heteroptera: Gerromorpha: Veliidae) - Vojtová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
V této práci byl zkoumán vliv vybraných environmentálních faktorů (teplota a dostupnost potravy) na vývoj a růst hladinatky pobřežní Microvelia reticulata Burmeister, 1835. Dílčím cílem bylo ověření konceptu vývojové izomorfie na tomto druhu semiakvatických ploštic. Jedinci M. reticulata byli chováni v individuálních chovech a v kombinaci tří různých teplot a odlišné dostupnosti potravy (celkem tedy v šesti tzv. treatmentech) od vajíčka až do dospělosti. Vývoj a růst hladinatky pobřežní byl dle očekávání ovlivněn teplotou. Nejdelšího vývoje dosahovali jedinci chováni v 17 °C, kdy jejich postembryonální vývoj trval v průměru 54 dní oproti 16 dnům v teplotě nejvyšší. Celková mortalita se také lišila v závislosti na teplotě, kdy nejvyšší byla při teplotě 17 °C. Rozdíl mezi potravními režimy byl průkazný pouze v teplotě 17 °C, kdy lépe přežívali jedinci krmeni každodenně. Mortalita v 25 °C a 21 °C nebyla průkazně závislá na potravě. Dostupnost potravy však měla vliv na délku vývoje. V teplotě 21 °C a 25 °C se jedinci krmeni každodenně vyvíjeli rychleji, než jedinci krmeni obden. V 17 °C potrava neměla vliv na délku vývoje. Nejlépe se jedincům dařilo v teplotě 21 °C, teplota 25 °C byla pro jedince M. reticulata již stresující. Dostupnost potravy ovlivňovala především samice, které při každodenní dostupnosti potravy rostly lépe než při potravě dostupné obden. Růst samců dostupnost potravy nijak neovlivnila. Při vývoji hladinatky M. reticulata se nepodařilo ověřit koncept vývojové izomorfie (developmental rate isomorphy). Výzkum byl podpořen grantem GAČR P505/10/0096.
Development, growth and variability of semiaquatic bug Microvelia reticulata (Heteroptera: Gerromorpha: Veliidae)
Keywords: Microvelia reticulata; hladinatka; teplota; potrava; růst; délka vývoje; mortalita; vývojová izomorfie; Microvelia reticulata; temperature; food; treatment; length of development; mortality; developmental rate isomorphy