Optimalizace chovu tropických stínek Trichorhina tomentosa. - Běhounek, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce vznikla za účelem zjištění, zda se produkce tropických stínek druhu Trichorhina tomentosa může lišit v závislosti na podávané potravě. Tropické stínky jsou inovativním druhem krmného hmyzu v teraristice, a proto neexistuje příliš mnoho studií o jejich chovu. Tento fakt se stal jedním z hlavních původců výběru tohoto druhu krmného hmyzu pro mou studii. Dalším aspektem byla relativní nenáročnost chovu. Stínky byly chovány ve stejných podmínkách a rozděleny do čtyř skupin. Každé ze skupin byl podáván různý druh potravy. Sběr dat probíhal každý týden v podobě počtu jedinců. Statistickou metodou bylo zjištěno, že podávaná potrava má na produkci tropických stínek vliv. V pokusu nejrychleji narůstaly populace krmené ovesnými vločkami a granulemi pro psy. Tento fakt by mohl napomoci nejen chovatelům krmného hmyzu k lepší produkci chovů tropických stínek.
Optimization of breeding in tropical woodlice Trichorhina tomentosa.
Keywords: stínky; chov; potrava; Trichorhina tomentosa; produkce; woodlice; farming; food; Trichorhina tomentosa; production