Palatabilita druhů, jejich bionomické vlastnosti a rychlost rozkladu detritu - Pálková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
V akvarijním pokusu byla stanovena palatabilita 20 lučních druhů prostřednictvím spásání slimáky. Dvouděložné rostliny byly zřetelně více žrané než jednoděložné rostliny. Na lokalitě byla stanovena rychlost rozkladu opadu jednotlivých druhů. Hlavní hypotéza, zda palatabilita souvisí s rychlostí rozkladu opadu a obsahem uhlíku a dusíku v rostlině byla testována pomocí lineární regrese. K odstínění vlivu fylogenetické spřízněnosti sledovaných druhů byla provedena fylogenetická korekce. Na základě vlastností (''species traits'') sledovaných druhů byla predikována palatabilita a rychlost rozkladu opadu metodou regresních stromů.
Species palatability, life history traits and litter decomposition rate
Keywords: palatabilita; rychlost rozkladu opadu; dusík; uhlík; žraní rostlin herbivory; vlastnosti rostlin; fylogeneticky nezávislé kontrasty; palatability; litter decomposition rate; nitrogen; carbon; herbivory; species traits; phylogenetically independent contrasts