Výživa při osteoporóze - Sotonová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce je zaměřená na výživu při osteoporóze. Hlavním cílem bakalářské práce je zjistit a zhodnotit složení stravy ve vybraném Domově seniorů, dále zjistit, zda složení stravy odpovídá požadavkům na prevenci, resp. léčbu osteoporózy výživou v témže Domově seniorů. Dalším cílem je vypracovat doporučení pro Domov seniorů pro sestavení jídelníčků, které odpovídá fyziologickým potřebám seniorů. V práci bych také chtěla zjistit, zda respondenti znají vztah mezi jednotlivými živinami a osteoporózou. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce popisuje fyziologii a anatomii kosti, dále se věnuje charakteristice osteoporózy, jaké má formy, příznaky, rizikové faktory a jaká je její diagnostika. Poslední část teoretické práce se především věnuje výživě, která je spjatá s osteoporózou. V bakalářské práci zdůrazňuji důležitý příjem vápníku, vitaminu D, hořčíku a dalších důležitých makro a mikronutrientů spjatých s tímto onemocněním. Pro zpracování výzkumné části bakalářské práce byla použita metoda kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Kvantitativní část výzkumu byla provedena pomocí dotazníkového šetření, které probíhalo v Domově seniorů ve Strakonicích. Dotazník v tištěné formě jsem rozdala 30 respondentům, přesněji 15 ženám a 15 mužům. Dotazník byl rozdělen na dvě části. První část je zaměřená na informovanost o tomto onemocnění a druhá část na znalosti respondentů mezi jednotlivými živinami a osteoporózou. Kvalitativní metoda výzkumu byla použita u získávání týdenního jídelníčku, podle kterého zařízení připravuje stravu pro osoby s osteoporózou. Záznam týdenního jídelníčku jsem zavedla do nutričního programu "Nutriservis professional" a následně vyhodnotila. Dbala jsem zejména na dostatečný příjem vápníku a vitaminu D. Výsledky výzkumu jsem za pomoci programu Microsoft Excel 2016 zpracovala do grafů.
Nutrition in Osteoporosis
Keywords: Kost; osteoporóza; výživa; vápník; vitamin D; Bone; osteoporosis; nutrition; calcium; vitamin D