Kontexty používání španělských sloves ser/estar/hay ("být") - Veselá, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se věnuje španělským slovesům ser, estar a haber a jejich užití. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. V části teoretické je nejprve stručně uvedeno téma španělských sloves a následně je každému ze tří zmíněných sloves věnována samostatná část, ve které je nejprve krátce popsána jejich etymologie a následně je vysvětleno jejich použití dle několika publikací. Dále je také popisováno užití dvojice sloves, u kterých velmi často dochází k jejich vzájemné nesprávné záměně. Jako další je v této práci popsáno užití těchto sloves tak, jak jej popisují tři gramatiky užívané k výuce španělského jazyka - Aventura, Prisma a Fiesta. V těchto gramatikách se soustředíme pouze na znalosti odpovídající jazykové úrovni A1/A2, a to z toho důvodu, že pro přijetí ke studiu na Jihočeskou univerzitu je úroveň A2 minimálním předpokladem. V praktické části této práce pracujeme se slohovými pracemi studentů FF JU, ve kterých se soustředíme na analýzu použití právě těchto tří sloves. Na slovesa je nahlíženo pouze z hlediska správného užití daného slovesa, na jiné gramatické aspekty se ve slohových pracích nesoustředíme.
Context of use of Spanish verbs ser/estar/hay ("to be")
Keywords: španělština; sloveso ser; sloveso estar; sloveso haber; gramatika; spanish; verb ser; verb estar; verb haber; grammar