Kvalita ošetřovatelské péče při aseptickém ošetřování operačních ran - Karšulínová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na kvalitu ošetřovatelské péče při aseptickém ošetřování operačních ran. Vysoká úroveň poskytovaní kvalitní ošetřovatelské péče, je velmi žádaný nárok, který se váže na uspokojování potřeb pacientů a zároveň se váže i na požadavky zdravotnické organizace, kde jsou pacienti léčeni. Diplomová práce je rozdělena na dvě části, na teoretickou a empirickou. Teoretická část je zaměřena na operační ránu a její hojení, aseptickou péči, komplikace hojení ran, nozokomiální nákazy, kvalitu ošetřovatelské péče, indikátory kvality ošetřovatelské péče a na kvalitu péče z pohledu pacienta. Empirická část má jeden vytyčený cíl: Vyhodnotit kvalitu ošetřovatelské péče na vybraných chirurgických odděleních. Pro dosažení tohoto cíle byly stanoveny 2 výzkumné otázky. 1. Jakým způsobem dodržují sestry při převazu operační rány aseptický postup? 2. Jakým způsobem zajišťují vrchní sestry zvyšování odbornosti v ošetřování operačních ran u sester na vybraných chirurgických odděleních? Ke zpracování empirické části diplomové práce bylo použito kvalitativní výzkumné šetření. Pro sběř dat byly realizovány polostrukturované rozhovory se staničními a vrchními sestrami. Při rozhovoru vrchní a staniční sestry odpovídaly na 20 otázek. Cenné odpovědi v rámci rozhovoru poskytlo 17 sester. Z výsledků vyplynulo, že úroveň kvality ošetřovatelské péče při aseptickém ošetřování operační ran lze považovat za vysokou, jelikož se sestry používají moderní trendy a techniky při péči o operační ránu, které se následně odráží v minimálně se vyskytujících komplikacích, jež operační rány postihují. Aseptický přístup na odděleních, na kterých bylo výzkumné šetření provedeno, je pro sestry prioritní. Sestry se řídí standardními postupy, které se týkají aseptického převazování operačních ran. Vrchní a staniční sestry považují vzdělávání sester v problematice aseptického ošetřování operačních ran za velmi důležité, dohlíží na pravidelné vzdělávání sester v aseptické péči o operační ránu, nebo je samy i zařizují. Informace získané pomocí výzkumného šetření mohou sloužit jako podklad pro semináře o aseptickém ošetřování operačních ran.
The quality of nursing care in aseptic treatment of operative wounds
Keywords: asepse; kvalita péče; operační rána; péče o ránu; léčba ran; asepsis; health care quality; surgical wound; wound care; wound treatment