Specifika péče o seniory - Mikudová, Dita (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce s názvem Specifika péče o seniory je zaměřena na seniory a jejich postavení v dnešní společnosti, možnosti, které dnešní senioři mají, efektivní přístup a komunikaci se seniory. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. Teoretickou část tvoří šest kapitol. První kapitola definuje pojmy gerontologie a geriatrie, dále popisuje proces stárnutí a pojem stáří, jeho rozdělení a projevy stáří. Tato kapitola také představuje pojem senior, součástí jsou i potřeby seniorů, definuje demografii stářítak, jak tyto pojmy vnímají a popisují různí odborníci. Druhá kapitola se soustřeďuje na sociální politiku, její rozdělení a popisuje sociální služby určené pro seniory. Třetí kapitola definuje a popisuje příspěvek na péči, podmínky nároku na příspěvek na péči, stupně závislosti, výši příspěvku na péči pro věkovou skupinu starší osmnácti let, dále definuje, kdo je příjemcem příspěvku na péči, popisuje také vyplácení příspěvku na péči a řízení o nároku na příspěvek na péči. Čtvrtá kapitola se věnuje pojmu komunikace, přičemž definuje sociální komunikaci, neverbální komunikaci a verbální komunikaci. Tato kapitola se dále zabývá zásadami komunikace se seniory včetně komunikace se seniory se sluchovými a zrakovými problémy. Zmíněná kapitola se také soustřeďuje na chyby a bariéry, které mohou v komunikaci nastat. Pátá kapitola se zabývá volným časem a jeho funkcemi, definuje volný čas seniorů včetně přípravy seniorů na stáří. Šestá kapitola pak popisuje lékařskou posudkovou službu, definuje invaliditu a její posouzení. V empirické části je stanoven hlavní cíl, kterým se má zjistit, jak sociální systém pracuje se seniory, jak stát zabezpečuje seniory a zda je dostatek sociálních zařízení určené pro seniory. Cílem je také zjistit kvalitu života seniorů v domácím prostředí a v zařízení sociálních služeb a zjistit soběstačnost u vybrané skupiny seniorů. Byly stanoveny tři výzkumné otázky vycházející z výzkumného cíle. První otázka by měla odhalit postavení seniorů v dnešní společnosti, a zda ho sami mohou ovlivnit. Druhou výzkumnou otázkou je snaha zjistit, kde jedinci chtějí žít. Třetí výzkumnou otázkou je zjistit soběstačnost dotazovaných seniorů. K dosažení výzkumného cíle byla zvolena kvalitativní strategie. Byla použita metoda dotazování s technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly provedeny s osmi seniory. Jedná se o sedm žen a jednoho muže. Výzkum přinesl čekané, ale i nečekané poznatky. Překvapujícím poznatkem byla dobrá informovanost dotazovaných seniorů o síti sociálních služeb, ačkoli se sociální služby moc neprezentují. Dalším překvapujícím zjištěním bylo, že většina z dotazovaných seniorů je pro vybudování nových prostor určených pro sociální služby. Výzkum dále přinesl výsledek, který jsem osobně očekávala. Tím je názor dotazovaných na nedobré postavení seniorů ve společnosti.
Specifics of Care for the Elderly
Keywords: komunikace se seniory; senior; stáří; soběstačnost; sociální služby pro seniory; volný čas; communication with the elderly; old age; senior; sufficiency; welfare services; leisure