Vznik a vývoj Speciálních olympiád mentálně postižených\\ - Koželuh, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na život lidí s mentálním postižením, na možnosti jejich integrace do společnosti a na možnosti jejich sportovní realizace v rámci projektu Speciálních olympiád. Jako cenný zdroj informací, bez nichž by nebylo možné tuto práci vypracovat mi posloužila především Státní vědecká knihovna v Českých Budějovicích a její archívy. V úvodní části jsem věnoval pozornost pojmu "mentální postižení". Snažil jsem se popsat a vysvětlit samotný pojem, popsat jednotlivé druhy mentálního postižení, jejich charakteristiky a vliv na osobnost jedince a poukázat na jednotlivá úskalí a specifika vzniku, průběhu a prevence jejich vzniku. Zvláštní pozornost je věnována charakteristice a příčinám vzniku Downova syndromu a autismu a zvláštnostem lidí s tímto postižením. Další část diplomové práce je zaměřena na samotné Speciální olympiády. A to především na České hnutí Speciálních olympiád. Snažil jsem se popsat strukturu, organizaci, cíle, sporty,které zastřešuje a samotný vznik tohoto hnutí.\\
Rise and development special Olympic Games mentally affected\\
Keywords: postižení; mentální postižení; Downův syndrom; autismus; sport; Speciální Olympiády; České hnutí speciálních olympiád\\; disabiliti; mentaly handicaped; sport; Special Olympics; The Czech Special Olympics\\