Dominoefekty v kritické infrastruktuře - Kubelka, Václav (Jihočeská univerzita, 2015)
Název diplomové práce zní Domino efekty v kritické infrastruktuře a stanovuje si za cíl zanalyzovat vzájemné působení zástupců jednotlivých odvětví kritické infrastruktury. V případě, že by nastala situace, kdyby při výpadku jedné oblasti došlo k dominovému efektu a následně by byla omezena funkčnost nebo by došlo k výpadku i v jiných oblastech, následky pro obyvatelstvo a celé zasažené území by byly nedozírné. Tento důvod a také všeobecná aktuálnost této problematiky mě dovedli ke zvolení si zaměření mé práce na oblast kritické infrastruktury. Patrně nejvíce obávaným je výpadek elektrické energie, který se v současnosti velice často objevuje a nezřídka zasahuje oblasti větší než území měst, krajů, ba dokonce může přesáhnout i území států. Naštěstí má ale tato obava svou kladnou stránku a tou je, že na tento výpadek se všichni zástupci infrastruktur nejvíce připravují, a proto jeho vznik a krátkodobé působení nemá prakticky žádný významný dopad na jejich běžný chod. Při delším působení však nelze přesné následky odhadovat, záleží totiž na individuálních okolnostech u jednotlivých zástupců. Práce je rozdělena na několik částí. V teoretické části, která je dále členěna, jsou uvedeny tři kapitoly, které se týkají kritické infrastruktury. Pro pochopení začlenění kritické infrastruktury slouží kapitola se základními pojmy, kde jsou stanoveny základní termíny, které poté budou v práci dále využity. Také je v teoretické části zmíněn historický vývoj kritické infrastruktury a její zařazení z hlediska Evropské unie a také z pohledu samotné České republiky. V neposlední řadě jsou zde rozepsána jednotlivá odvětví kritické infrastruktury, čeho se týkají a jejich základní popis. Na závěr teoretické části práce je probrána velice důležitá problematika a to ochrana kritické infrastruktury. Jsou zde především vypsány významné složky, které se tímto zabývají a také postup, jak dle autorů různých publikací postupovat pro zefektivnění této činnosti. Praktická část práce je též rozdělena na více kapitol. Nejprve jsou zde zpracovány rozhovory s odborníky, kteří zastupují jednotlivé oblasti kritické infrastruktury. Každý z těchto zástupců byl dotázán na působení výpadků ostatních oblastí, zda dojde za těchto situací k jejich vlastnímu ovlivnění, tedy zda je možný vznik dominového efektu a tedy kolapsu i jimi zastupovaných společností. Tyto rozhovory jsou následně přepsány v písemné a upravené podobě. Pro stručnější a více specifičtěji zaměřený náhled jsou dále rozhovory zpracovány dle jednotlivých oblastí kritické infrastruktury do přehledných tabulek, které jsou vzápětí okomentovány.
Domino effects in the critical infrastructure
Keywords: kritická infastruktura; prvky kritické infrastruktury; domino efekt; odvětvová kritéria; rozhovory; blackout; critical infrastructure; elements of critical infrastructure; domino effect; sectoral criteria; blackout