Informovanost rodičů o prospěšnosti očkování dětí - Maťáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
ABSTRAKT Informovanost rodičů o prospěšnosti očkování dětí Očkování představuje velmi účinnou ochranu dětí a dospělých nejen před nemocí, ale i jejími následky. I přes to je problematika očkování diskutovaným tématem a má řadu odpůrců. Bakalářská práce Informovanost rodičů o prospěšnosti očkování dětí se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část je zaměřena na základní informace o očkování. Informuje o složení očkovacích látek a indikacích k očkování, o možných nežádoucích postvakcinačních reakcích, o kontraindikacích a seznamuje s používanými očkovacími látkami v České republice v rámci povinného a nepovinného očkování. V praktické části jsou prezentovány dosažené výsledky. Ke zpracování byla použita kvantitativní výzkumná strategie. Pro sběr dat byla použita metoda dotazování, technika dotazníku. Dotazník byl určen rodičům dětí do patnácti let. Výzkum byl prováděn v devíti ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost v Mladé Boleslavi. Celkem bylo rozdáno 150 dotazníků, vráceno jich bylo 140. Z tohoto počtu jich 15 nemohlo být použito kvůli chybnému nebo neúplnému vyplnění. Návratnost tedy byla 83,3 %. Na výzkum jich bylo použito 125. Dotazníkové šetření probíhalo na jaře roku 2011. Cílem práce bylo zmapovat jaká je informovanost rodičů o prospěšnosti povinného očkování dětí ve věku 0 ? 15 let v Mladé Boleslavi. Kromě toho bylo také cílem potvrzení či vyvrácení čtyř hypotéz. Hypotéza H1 předpokládala, že výše dosaženého vzdělání má vliv na informovanost rodičů. Tato hypotéza byla potvrzena. Hypotéza H2 předpokládala, že nejvíce informací o očkování rodiče získávají od dětského lékaře. I tato hypotéza byla na základě zjištěných výsledků potvrzena. Hypotéza H3, předpokládala, že rodiče by uvítali rozšíření stávajícího očkovacího kalendáře a to zejména o očkování proti tuberkulóze. Tato hypotéza byla potvrzena z části. Hypotéza H4 předpokládala, že rodiče, kteří mají jen jedno dítě, jsou méně informovaní. Zjištěné výsledky hypotézu nepotvrdily. Ráda bych, aby bakalářská práce sloužila jako přehledný zdroj informací rodičům a aby pro ně byla podnětem k většímu zájmu o tuto problematiku.
How parents are informed about children´s vaccination benefits
Keywords: dítě; informovanost; nepovinné očkování; povinné očkování; vakcína; child; awareness; optional vaccination; compulsory vaccination; vaccine