Odkrm raného plůdku jesetera sibiřského (Acipenser baeri) s využitím bioenkapsulovaných nauplií žábronožek r. (Artemia) - Starý, Jakub (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce bylo zjištění efektivity obohacování žábronožky solné o různé látky a jejich vliv na růst a úmrtnost larev jesetera sibiřského. Larvy byly chovány v osmnácti akváriích, které byly rozděleny na dvě skupiny. Jedna byla krmena žábronožkou 1 týden a 5 týdnů suchým granulovaným krmivem a druhá 3 týdny žábronožkou a 3 týdny granulovaným krmivem. Všech osmnáct akvárií bylo rozděleno ještě na tři a tři skupiny (každá po třech akváriích), které byly krmeny každá jinak obohacenou žábronožkou (skupina bez obohacení, skupina obohacená o přípravek DHA a třetí o přípravek Spresso). Teplotu vody pro správný odchov jsme drželi na 20 °C+. Po pravidelném měření teploty ráno a večer byly naměřeny průměrné ranní hodnoty x=22,4 °C a průměrné večerní hodnoty s=22,9°C. Pokus prokázal až dvojnásobný růst u skupiny, které byla podávána žábronožka pouze týden, avšak na úkor větší úmrtnosti. V obou skupinách vykazovala nejlepší růstové a váhové vlastnosti skupina krmená žábronožkou obohacenou o přípravek Spresso. Z toho lze soudit, že obohacování o přípravek Spresso je výhodnější než krmení žábronožkou bez obohacení.
Feeding of early fry of Siberian sturgeon (Acipenser baeri) with the use bio-encapsulated nauplii of Artemia r. (Artemia)
Keywords: líhnutí; startérové krmivo; biomasa; obohacování; akvakultura; hatching; starter feed; biomass; enrichment; aquaculture