Vnímání edukace o výživě českou populací 40+ - Olišarová, Věra; Tóthová, Valérie; Bártlová, Sylva; Chloubová, Iva; Michálková, Helena; Šedová, Lenka; Toumová, Kristýna; Trešlová, Marie (Státní zdravotní ústav, 2018)
Výživa hraje významnou roli ve vzniku a rozvoji chronických neinfekčních onemocnění. Ovlivnění vzniku těchto onemocnění stejně jako efektivity léčebného procesu ve vztahu ke stravovacím návykům je prokázáno. Cílem předkládané práce je poukázat na současný stav edukace v oblasti výživy z pohledu zdravotníků i populace 40+ a na to, zda pacienti informace o výživě považují za užitečné. Pro zjištění stavu a popsání realizované edukace o výživě bylo využito dílčích dat získaných dotazníkovým šetřením. Šetření probíhalo v celé České republice od 1.4.-20.4.2016. Získané údaje byly zpracovány programem SASD ve verzi 1.4.12. Velikost výběrového souboru lékařů činila 1000 respondentů, velikost výběrového souboru sester 1000 respondentů a velikost výběrového souboru občanů ve věku 40 let a více činila 1992 respondentů. Z odpovědí lékařů a sester vyplývá, že zájem o informace o výživě u občanů ve věku 40 let a více převládá. Odpovědi občanů ve věku 40 let a více pak naznačují, že lékaři častěji o problematice výživy hovoří s muži, s pacienty vyšších věkových skupin, s pacienty se základním vzděláním, ovdovělými a s osobami ve starobním a invalidním důchodu. Obdobně je tomu i u sester, které častěji o této problematice hovoří také s lidmi s VOŠ a obyvateli větších obcí. Tato zjištění přinášejí zpětnou vazbu v podobě nastínění slabých stránek edukačního procesu a poukazují na cílové skupiny, které by v rámci vzdělávacího procesu neměly být opomíjeny.
Perceptions nutrition education by Czech population 40+
Keywords: edukace; výživa; populace 40+; prevence; education; nutrition; population 40+; prevention