Cena práce, vlastnické důchody a stratifikace společnosti - Procházka, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce na téma Cena práce, vlastnické důchody a stratifikace společnosti se za-bývá především analýzou české společnosti v návaznosti na rozdíly v příjmech se zaměřením na příjmy pracovní a vlastnické. Teoretická část práce je zaměřena na vymezení dané problematiky, vysvětlení klíčových pojmů a představení příslušných teoretických východisek. Pozornost je zde věnována především sociálním okolnostem, které jsou spojeny nejen s nerovnostmi v celkových důchodech, ale také s rozdíly v majetku a moci. Praktická část se věnuje samotné analýze sociální struktury české společnosti v návaznosti na rozdíly v odměňování. Nejdříve je zkoumán vývoj a aktuální úroveň nerovnosti v celkových příjmech prostřednictvím základních ukazatelů příjmové nerovnosti. Výsledky těchto ukazatelů jsou následně srovnávány s vývojem nerovnosti v jiných vybraných státech Evropské unie. Dále je pozornost věnována jednotlivým příčinám a charakteristikám nerovností a rozdílů v příjmech. Na jednotlivé charakteristiky nerovností navazuje kapitola, ve které jsou řešeny některé projevy dopadů těchto rozdílů, které mají nejen charakter sociálně-ekonomický, ale také například charakter environmentální. Ze získaných výsledků provedené analýzy a s přihlédnutím na některé zajímané názory dalších odborníků je v závěru praktické části řešena otázka očekávaného vývoje v oblasti stratifikace společnosti.
The Price of Labour, Property Income and Social Stratification
Keywords: životní podmínky; odměňování; společnost; bohatství; šance; moc; standard of living; remuneration; society; wealth; chance; power