Allegory in Bunyan´s Pilgrim´s Progress: Spiritual and Psychological Journey to the Self - Pechová, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá alegorickými prvky v díle Johna Bunyana Poutníkova cesta (1678). Je postavena na srovnání se středověkou alegorií, konkrétně ve formě morality, a s ohledem na vyprávěcí techniky, vztah mezi prozaickými a veršovanými pasážemi a role postav v obou dílech se snaží postihnout přechod od čisté alegorie k modernímu románu. Zkoumá též výchovné tendence typické pro puritánskou literaturu a konstatuje moment psychologického obratu do nitra jedince, z něhož vyplývá nadčasovost díla.
Allegory in Bunyan´s Pilgrim´s Progress: Spiritual and Psychological Journey to the Self
Keywords: John Bunyan; Poutníkova cesta; alegorie; román; puritanismus; středověká moralita; výchovné tendence; psychologický obrat do nitra; John Bunyan; The Pilgrim´s Progress; allegory; novel; puritanism; medieval morality; edifying principle; psychological introspection