Komparativní hodnocení mechanismů konsensu v kryptoměnách - Pekárek, Tadeáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce poskytuje komplexní analýzu různých mechanismů konsensu, které jsou nezbytné pro distribuované účetní technologie jako blockchain, sidechain, DAG a další. Celkem 22 konsensních mechanismů včetně tradičních a alternativních algoritmů založených na důkazech, algoritmů odolných vůči chybám a algoritmů založených na DAG, bylo vyhodnoceno pomocí osmi kritérií, jako jsou bezpečnost, decentralizace, škálovatelnost a energetická účinnost. Tato práce zahrnuje metodologicky navrženou sadu testovacích scénářů pro tyto mechanismy a na základě analýzy jednotlivých mechanismů jsou dána doporučení, která zdůrazňují důležitost výběru mechanismů vhodných pro specifické požadavky systému. Výzkum významně přispívá do oblasti tím, že poskytuje podrobné pochopení mechanismů konsensu, komparativní analýzu zdůrazňující jejich silné a slabé stránky a cenné testovací scénáře pro budoucí studie.
Comparative evaluation of consensus mechanisms in cryptocurrencies
Keywords: kryptoměny; konsensní mechanismy; analýza; komparativní hodnocení; cryptocurrencies; consensus mechanisms; analysis; comparative evaluation