Monitoring pěstování léčivých rostlin v ekologickém zemědělství - Časta, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Význam používání léčivých rostlin ve výživě a léčení člověka je pevně zakotveno v obecném povědomí každého z nás. Pěstování léčivých rostlin se jeví být vhodným doplňkem ekologické farmy. Cílem této práce bylo zhodnotit stav pěstování léčivých rostlin v ekologickém zemědělství v ČR. V České republice je v ekologickém zemědělství pěstováno asi kolem 18 základních druhů bylin na cca 500 ha. Pěstování je soustředěno v Jihomoravském kraji. Produkce směřuje k využití na různé čaje a na koření a aromatické výtažky. V České republice je asi 55 pěstitelů a 50 zpracovatelů LAKR z EZ.
Monitoring medical herbs in organic farming
Keywords: Ekologické zemědělství; léčivé; aromatické a kořeninové rostliny; ekologický zemědělec; Organic farming; medicinal; aromatic and culinary herbs; organic farmer