Možnosti výchovy dětí homosexuálním párem - Jakschová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou výchovy dětí homosexuálními páry. Téma práce jsem si zvolila především proto, že výchova dětí homosexuály je obzvláště citlivé téma a náchylné k tomu, aby bylo v budoucnu řešeno.Práce je rozdělena do dvou částí, a to na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část definuje pojem homosexualita, popisuje její jednotlivé typy, jak z hlediska pohlaví, tak z hlediska pocitů jedince. Rozebírá teorie vzniku homosexuality. Zmiňuje se též o homofobii a diskriminaci.V další části se věnuje rodině. Zabývá se jejífunkcí a výchovnými znaky. V neposlední řadě se zaměřuje na téma náhradní rodinné péče, uvádí argumenty pro a proti rodičovství homosexuálních párů. Shrnuje jednotlivé právní normy v této oblasti, nejen v ČR, ale i zemích EU a celého světa.Cílem práce bylo zjistit, jaké jsou možnosti homosexuálních párů v České republice, aby se mohly stát homo rodiči, zda existují rozdíly v postoji k dítěti mezi ženským a mužským pohlavím, dále jestli lze hovořit o nějakém konkrétním modelu k otázkám výchovných hodnot v českých homosexuálních rodinách, a také jestli u zkoumaných párů existují obavy z patologických jevů u dětí vychovávaných homosexuálními páry, jako je např. šikana, násilí, alkoholismus či drogová závislost.Pro zpracování empirické části práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu, technikou skupinové diskuze. Zvolen byl polostandardizovaný rozhovor, který umožňuje skloubit výhody strukturovaného a nestrukturovaného rozhovoru. Výzkumné šetření se týkalo třech lesbických párů a třech gay párů z mého blízkého okolí.Získané údaje byly zpracovány metodou kódování. Zapsaný průběh diskuze byl analyzován a rozdělen do okruhů odpovídajících výzkumným otázkám. V rámci těchto oblastí byly vyzdviženy konkrétní dotazy, které posloužily k zjištění adekvátních odpovědí, které byly následně opatřeny kódy. Z těchto kódů byl posléze odvozen závěr této práce. Výsledek práce přináší informaci o jisté formě osvěty v oblasti výchovy dětí homosexuálními páry. Pozitivní v této věci je posun od tabuizace a společenské eliminace k přijetí výchovy dětí homosexuálními páry jako nezpochybnitelné součásti jejich života.Dále poskytuje informaci o tom, zda gay a lesbické páry skutečně stojí o děti, ať už vlastní či adoptované.Na základě této práce, lze říci, že gay páry i lesbické páry o děti stojí. Do jisté míry je jejich názor ovlivněn životní situací, ve které se nacházejí, například finanční. Dalším důvodem, který tuto situaci ovlivňuje je to, zda je na to připraveno jejich okolí.
The possibilities of raising children by homosexual couple
Keywords: rodina; lesbička; gay; homosexualita; výchova; homofobie; family; lesbian; gay; homosexuality; education; homophobia