Mobilní telefon jako "společník" středoškoláka na domově mládeže - Kratochvílová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá významem mobilních telefonů pro studenty středních škol, kteří žijí na domově mládeže. První část práce se věnuje základním pojmům, které se pojí k danému tématu, tj. domovy mládeže, období dospívání, zejm. v oblasti emočního vývoje a socializace. Dále je pozornost věnována mobilním telefonům a výzkumům, které byly v této oblasti realizovány. Práce představuje také výsledky vlastního kvalitativního výzkumného šetření realizovaného metodou rozhovorů s pěti respondenty. Tyto propojuje s teoretickými poznatky o vztahu psychosociálního vývoje a online prostředí, s problematikou závislosti na internetu a rizikového chováním v dospívání a problematikou online komunit a sociálních sítí.
Cell Phone as a Companion for Boarding School Students
Keywords: mobilní telefon; adolescence; sociální sítě; internet; domov mládeže; cell phone; adolescence; social media; boarding school students