Otázky volného času dětí a mládeže - Machová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce ? ?Otázky volného času a mládeže? se zamýšlí nad problematikou volného času a mládeže a činiteli, kteří se podílejí na výběru volnočasových aktivit. V teoretické části byla zpracována odborná literatura. První kapitola charakterizuje rodinu a její vliv na výběr zájmových činností, v další kapitole jsou vybrány základní právní předpisy s tématem související. V dalších kapitolách jsou definovány a charakterizovány pojmy výchova a volný čas. Poslední kapitola popisuje instituce zabývající se výchovou ve volném čase. Praktická část je především zaměřena na hledání rozdílů ve způsobech trávení volného času dětí a mládeže v rodinách, které se hlásí k náboženskému vyznání a v rodinách bez vyznání. V praktické části byly stanoveny tři hypotézy.
The questions about leisure time of children and youth
Keywords: volný čas; děti a mládež; volnočasové aktivity; zájmová činnost; výchova školní a mimoškolní; rodina; hodnoty; volnočasové instituce; dětská práva; křesťanská rodina.; free time; children and teenagers; free time activities; interest activities; school and out of school education; family; values; free time institutions; children?s right; Christian family.