Obraznost v knihách Petry Hůlové - Hronová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce je zaměřena na rozdílný způsob užívání obrazných prostředků ve funkčním stylu uměleckých textů a ve stylu publicistickém. Pozornost je soustředěna zejména na přirovnání, ale ani ostatní nepřímá obrazná pojmenování nejsou opomenuta. Analýza je prováděna ve dvou knihách autorky Petry Hůlové (Paměť mojí babičce a Přes matný sklo) a ve vybraných rubrikách čtyř současných deníků (Právo, Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Hospodářské noviny) v období jednoho měsíce (březen 2008). Kapitoly jsou tvořeny obecnou stylistickou teorií, jež je následně doložena na příkladech z uvedených knih a periodik. Rozbor příkladů, jenž je těžištěm této práce, tyto obecné teorie potvrzuje či vyvrací. Součástí práce je medailonek o autorce a stručná charakteristika obou jejích děl. V závěru práce jsou zhodnoceny obrazné prostředky a jejich funkce jak ve stylu uměleckém, tak publicistickém.
Figurativeness means in the books by Petra Hůlová
Keywords: obrazné prostředky; přirovnání; Petra Hůlová; styl umělecký; styl publicistický; figurative expressions; simile; Petra Hůlová; artistic style; journalistic style