Václav Kopecký - ministr ideolog (Ministerstvo informací v letech 1945-1953) - Švadlena, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2010)
Anotace Václav Kopecký ? ministr ideolog (Ministerstvo informací v letech 1945 ? 1953) Historický ústav Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, České Budějovice 2010. 86 stran textu, 7 stran obrazových příloh. Tato předkládaná diplomová práce se zabývá politickým a osobním životem významného komunistického politika, ministra informací a osvěty Václava Kopeckého. Je zaměřená především na jeho působení ve funkci již zmíněného ministerstva v letech 1945 ? 1953. Celá práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. Po úvodu následuje první kapitola, rozdělená do tří podkapitol, které se zabývají zmapováním života Václava Kopeckého. Druhá kapitola rozdělená do dvou podkapitol je zaměřená na jeho ministerské působení, přičemž první podkapitola je zaměřena na léta 1945 ? 1948, a druhá podkapitola na léta 1948 ? 1953. Následující třetí kapitola se zabývá Kopeckého texty vzniklými v letech 1945 ? 1948. Poslední čtvrtá kapitola je zaměřena na Kopeckého texty vzniklé v letech 1948 ? 1953. Po této kapitole následuje závěr a shrnutí práce. Poslední část předkládané práce tvoří seznam pramenů, literatury a příloh.
Václav Kopecký - minister of ideology (Ministery of information in years 1945 - 1953)
Keywords: Václav Kopecký; ministerstvo informací; politik; KSČ; ideologie.; Václav Kopecký; ministery of information; politician; KSČ; idrology.