Teorie společné přirozenosti a univerzálií ve spise Tomáše Akvinského De ente et essentia - Buzková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá teorií "společné přirozenosti" a univerzálií ve spise Tomáše Akvinského "De ente et essentia" v kontextu Aristotelského myšlenkového základu na pozadí problematiky obecnin. V první kapitole je vysvětlena problematika pojmu podstaty a jsoucna. Poté je představena Avicennova teorie esence. Avicenna uvaţuje esenci dvěma způsoby: "absolutně" a "co do bytí". Druhá kapitola se zaměřuje na Tomášovu teorii společné přirozenosti. Ta je koncipována ve zřetelném rámci Avicennovi teorie esence. Jedná se o obecnou esenci, která můţe být predikována o individuích a má bytí v duši.
The theory of common nature of Thomas Aqvinas in the treatise De ente et essentia
Keywords: Klíčová slova: Tomáš Akvinský; společná přirozenost; univerzálie; esence; jsoucno; distinkce; identitní predikace; rod; druh; diference; látka; forma; Thomas Aquinas; the common nature; universals; essence; existent; distinction; identity predication; genus; species; difference; material; form