Monitorování a podpora zdraví osob s mentální disabilitou v rámci projektu Zdravá společenství - Kopecká, Iveta (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá tvořením a ověřením tříměsíčního intervenčního pohybového programu pro osoby s mentální disabilitou. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na charakteristiku osob s mentální disabilitou, podporu zdraví a seznámení s projektem Zdravá společenství. Praktická část se zabývá naměřenými daty vstupního a výstupního měření a působení intervenčního programu na experimentální a kontrolní skupinu. Cílem intervenčního pohybového programu bylo splnit nebo se přiblížit se k výzkumným předpokladům. Ve vstupním měření bylo v průměrných hodnotách naměřeno BMI 28,33 a ve výstupním 27,67. Flexibilita páteře byla ve vstupním měření průměrně -12 cm a ve výstupním měření se zlepšila na -9 cm. U testu sed-leh probandi dosáhli ve vstupním měření průměrně na 10 sed-lehů/min a ve výstupním zlepšili hodnotu na 15 sed-lehů/min. Po zpracování všech naměřených dat, vyplynulo z výsledků, že intervenční pohybový program měl na probandy experimentální skupiny pozitivní vliv. Klíčová
Monitoring and promoting the health of people with mental disability in the project Healthy Communities
Keywords: Disabilita; zdraví; monitoring; intervenční program; pohyb; Disability; health; monitoring; intervention program; movement