Daň z nemovitých věcí v příjmech obcí ČR - Kubásková, Hana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá daní z nemovitých věcí v příjmech obcí České republiky. Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnocení dosavadního vývoje, současného stavu a nastínění možných perspektiv daně z nemovitých věcí v příjmech obcí. Nejprve jsou vymezeny základní pojmy týkající se fiskální decentralizace a daňových příjmů obcí. Dalším bodem je decentralizace daně z nemovitých věcí v evropských zemích. V praktické části práce následuje rozbor příjmů obcí a konkrétněji analýza výnosů daně z nemovitých věcí v rozpočtech obcí a porovnání těchto výnosů před a po změnách legislativy. Je zde vysvětlena daň z nemovitých věcí z hlediska platných zákonů v České republice. Důležitým bodem je také zhodnocení daňové pravomoci obcí.
Immovable Property Tax as Local Government Revenue in the Czech Republic
Keywords: fiskální decentralizace; daň z nemovitých věcí; daňové příjmy obcí; daňová pravomoc obcí; fiscal decentralization; immovable property tax; tax revenues in municipalities; tax competence