K historii Gymnázia Moravské Budějovice - Lovicar, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá dějinným vývojem Gymnázia v Moravských Budějovicích od jeho založení až po současnost. Nalezneme zde stručný popis historického vývoje města Moravské Budějovice včetně všech šlechtických rodů, které město vlastnily. Hlavní část bakalářské práce se věnuje vývoji gymnázia a to od prvních snah o založení až po současné Gymnázium a SOŠ Moravské Budějovice v roce 2022. Nalezneme zde stručný popis výstavby školní budovy, její modernizaci a postupné přístavby a úpravy okolí, dále vývoj a proměny pedagogické činnosti a školních aktivit v průběhu 20. a 21. století. Na závěr zmiňuji, podle mě, nejvýznamnější pedagogy a absolventy. Konec práce je doplněn o pár fotek dokreslujících lokalitu.
The history of Gymnázium Moravské Budějovice
Keywords: Reálné gymnázium; režim; totalita; rekonstrukce; ideologie; soutěž; střední škola; Reálné gymnázium; regime; totalitarianism; reconstruction; ideology; high school; competition