Investiční strategie a chování retailových investorů na kapitálových trzích - Mráz, Daniel (Jihočeská univerzita, 2021)
Pouze 20-25% aktivity na kapitálových trzích v USA mají na svědomí retailoví investoři, a to i přes to, že se oproti roku 2019 jejich aktivita zvýšila až dvojnásobně. Banky a ostatní instituce tvoří většinu objemu peněz i aktivity na trhu, ale zároveň více než 55% domácností v USA má uložené peníze v akciích, dluhopisech, fondech a dalších finančních aktivech. Pro Evropany není investování do kapitálových trhů ani zdaleka tak rozšířené a příliš mnoho peněz zůstává uložených v bankách, kde se úroky blíží nule, či jsou dokonce záporné, a navíc vlivem inflace ztrácí postupně svou kupní sílu. Hlavním cílem této diplomové práce je seznámit i úplně laického člověka s investičním světem, a podpořit zájem o investování do akcií a investičních fondů. Práce pojednává o strategiích s různými úrovněmi rizika, které rozebírá na různých příkladech z reálného trhu. Všechny metody jsou podpořené korespondující dokumentací.
Investment strategies and behavior of retail investors on the financial markets
Keywords: Akcie; Opce; Obchodování; Analýza; Management rizika; Stocks; Options; Trading; Analysis; Risk management