Rozdíl v pedagogické komunikaci v praxi učitele základní školy a vychovatele školní družiny - Lavičková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je zaměřena na komunikaci, je rozdělena do třech celků, které na sebe v posloupnosti navazují. První část je zaměřena na vymezení, definici, funkce a druhy sociální komunikace. Druhá část je věnována pedagogické komunikaci v prostředí základní školy, přičemž jsou v ní uvedeny shodně jako v prvé kapitole uvedeny definice, funkce, verbální a neverbální komunikace. Nově jsou v ní přidány kapitoly, které se postupně věnují cíly, obsahu, pravidlům pedagogické komunikace, časovému hledisku, které společně s organizačními formami a metodami vyučování má vliv na pedagogickou komunikaci. Závěrečná kapitola je věnována pedagogické komunikaci v prostředí školní družiny, obsahová struktura kopíruje předchozí kapitolu. Pro upřesnění je zde přidána kapitola, které je zaměřena na školní družinu jako prostředí pro výchovu a vzdělání v době mimo vyučování. Cíle práce bylo porovnání odlišností v pedagogické komunikaci v základní škole a školní družině.
The Difference between the Pedagogic Communication in use of a Primary School Teacher and an After-school Educator
Keywords: sociální komunikace; pedagogická komunikace; verbální komunikace; neverbální komunikace; školní družina; subjekty pedagogické komunikace: učitel {--} žák; vychovatel {--} dítě; social communication; pedagogic communication; verbal communication; nonverbal communication; after school daycare; subjects of pedagogical communication: a teacher {--} a pupil; an educator {--} a child