Úspěšnost inseminace klisen ve vztahu k době ovulace - Vacek, David (Jihočeská univerzita, 2020)
Zabřezávání u klisen je ovlivněna řadou faktorů. Kromě zásadního vlivu samotné klisny a hřebce má významnou roli sám chovatel. Cílem diplomové práce bylo posoudit vliv typu uskladnění inseminační dávky, intervalu mezi inseminací a ovulací a vliv věku klisny na zabřezávání. Celkem bylo hodnoceno 49 teplokrevných klisen z farem Újezd a Zduchovice. Bylo sledováno zabřezávání v roce 2019 a mezi hodnocené faktory byl zahrnut typ uskladnění spermatu (chlazené nebo mražené), věk klisny a interval mezi ovulací a inseminací. Neprokázal se vliv uskladnění spermatu (p-hodnota > 0,05), kdy zabřezávání v případě mraženého spermatu byla 52 % a u chlazeného spermatu pouze o 6 % vyšší, tedy 58 %. Při sledování věku u zabřezlých a nezabřezlých klisen na první říji nebyl zaznamenán průkazný rozdíl (p-hodnota > 0,05). Průměrný věk klisen, které nezabřezly, byl 10 let (n = 19) a byl vyšší pouze o rok v porovnání s věkem klisen, které zabřezly (9 let, n = 30). Ani v případě intervalu mezi ovulací a inseminací se neprokázal vliv tohoto faktoru na zabřezávání. V rámci sledování však žádný časový interval nepřesahoval doporučenou délku. Závěrem lze konstatovat, že chovatel je schopen svým přístupem snižovat působení negativních vlivů na zabřezávání, jako jsou věk klisny, interval mezi inseminací a ovulací či typ uskladnění inseminační dávky.
success of insemination of mares in relation to the time of ovulation
Keywords: inseminace; reprodukce; klisna; ovulace; insemination; reproduction; mare; ovulation