Krajina inspirovaná Kamilem Lhotákem - Palušová, Mária (Jihočeská univerzita, 2015)
Dvacáté století je charakteristické rozvojem techniky, která ovlivnila také vývoj umění. Mezi významné osobnosti české krajinomalby minulého století patří Kamil Lhoták. Tvorba tohoto malíře a ilustrátora byla silně poznamenána vlivy doby, ve které žil. V předkládané bakalářské práci je jeho tvorba zasazena do širších dějinných souvislostí evropské krajinomalby. Jeho celoživotním tématem, i přes společenské změny, které se odehrály v minulém století, je vztah stroje a krajiny resp. technického prvku a krajiny. Studium tvorby Kamila Lhotáka vyústilo v sérii obrazů inspirovaných jeho krajinami s technickými nebo geometrickými prvky.
Landscape Painting Inspired by Kamil Lhoták
Keywords: vývoj krajinomalby; česká krajinomalba; Kamil Lhoták; akvarel; kvaš; tempera; development of landscape painting; Czech landscape; Kamil Lhoták; watercolor; gouache; tempera