Pomíjivost (cyklus 10 maleb v kombinované technice na téma zanikání fyzické hmoty).Prakticko-teoretická práce - Palcová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomovou práce se zabývá tématem Pomíjivost. Teoretická části diplomové práce se zprvu zabývá tématem po stránce filozofické. V této části je obsažena osobní úvaha nad tímto tématem, která je doplněna citacemi kapacit z oboru filozofie. Po stránce filozofické se teoretická část snaží textově rozvinout i jednotlivé sekce, které jsou motivující složkou praktické části diplomové práce. Jde o pět základních témat, která jsou pojata v procesu pomíjivosti. Jedná se o témata - Člověk, Zvíře, Strom, Stroj a Skála. Další teoretické části diplomové práce se věnují barvám, strukturám materiálu, akční a gestické malbě a aplikací technik a tvůrčích postupů diplomové práce do pedagogického procesu ZUŠ. Závěr této části diplomové práce se zabývá vlastní interpretací teoretických poznatků a jejich aplikací v diplomové práci. Praktická část této diplomové práce se skládá z cyklu deseti maleb na plátně o rozměru 60 x 80 centimetrů provedených technikou akrylu. Jde o témata - Člověk, Zvíře, Rostlina, Skála a Stroj, které podřizuji ústřednímu tématu.
Impermanence (cycle of 10. paintings in kombination technics on the theme of fading of physical matter). Practical-theoretical work
Cyklus 10 maleb v kombinované technice na téma zanikání fyzické hmoty).Prakticko-teoretická práce.
Keywords: Pomíjivost; smrt; zmírání; atrofie; člověk; zvíře; strom; skála; stroj.; Impermanence; death; fading; atrophy; man; animal; tree; machine; rock.