Charakteristika a výskyt methicilin rezistetních izolátů bakteriálního druhu Staphylococcus aureus (MRSA) z krve pacientů nemocnic ČR a Evropy. - Vobrová, Renata (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce na téma Charakteristika a výskyt methicilin rezistentních izolátů bakteriálního druhu Staphylococcus aureus (MRSA) z krve pacientů nemocnic ČR a Evropy je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V praktické části je podrobně rozepsána metodika při vyhledávání a identifikaci methicilin rezistentních kmenů bakteriálního druhu Staphylococcus aureus (MRSA) - přesné postupy spolu s principy jednotlivých metod. Dále jsou v praktické části graficky a statisticky zpracována data o záchytu MRSA za rok 2007 a 2008 (Českobudějovicko, Českokrumlovsko). Pomocí těchto dat jsem měla potvrdit, nebo vyvrátit stanovené hypotézy. Hypotéza č.1: Záchyt zvýšeného výskytu methicilin rezistentních izolátů S.aureus v průběhu vymezeného časového období (2007-2008). Tato hypotéza byla jednoznačně vyvrácena. Hypotéza č.2: Souvislost infekcí krevního řečiště způsobených MRSA s kanylací pacientů. Tato hypotéza byla potvrzena. Hypotéza č.3: Zvýšený výskyt infekcí krevního řečiště způsobených MRSA v souvislosti s větším počtem výskytu infekcí způsobených MRSA obecně (s větším záchytem MRSA obecně).U této hypotézy nelze jednoznačně říci, zda byla vyvrácena či ne. V případě celkového počtu tato hypotéza potvrzena byla, ovšem v případě věkových skupin potvrzena nebyla. Hlavním cílem mé práce bylo vytipovat riziková oddělení, rizikové věkové skupiny, atp. Poukázala jsem i na situaci ve vybraných evropských státech. Tohoto cíle jsem díky grafickému zpracování získaných dat dosáhla.
Characterizacion and occurrence of methicilin resistant bacillary species Staphylococcus aureus (MRSA) from blood of patients of CZ and European hospitals.
Keywords: methicilin rezistentní Staphylococcus aureus; antibiotika; hemokultury; infekce; methicillin resistant Staphylococcus aureus; antibiotic; hemoculture; infection