Efektivita binaurálních rytmů pro navození relaxačních stavů - Vejbor, Roman (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem binaurálních rytmů, konkrétně jejich vlivem na signál, měřený pomocí EEG. Cílem této práce bylo zjistit, zda jsou binaurální rytmy efektivním nástrojem pro navození relaxačních stavů, přesněji k vyvolání zvýšené mozkové aktivity ve frekvencích alfa a théta. Teoretická část popisuje elektrickou aktivitu mozku, problematiku binaurálních rytmů a výzkumy, týkající se dané problematiky. Následuje několik kapitol o neuroplasticitě, jakožto možném aspektu efektivity binaurálních rytmů. Předposlední kapitola zmiňuje otázku vědomí a také se váže ke stavům změněného vědomí. Závěr teoretické části je zaměřen na metodu elektroencefalografie. Praktická část je věnována výzkumnému projektu, kde byla pomocí metody experimentu zkoumána aktivita mozku během poslechu dvou typů audio nahrávek. Nahrávky relaxační hudby a nahrávky relaxační hudby s implementovanými binaurálními rytmy. Výzkumu se zúčastnilo celkem třináct vysokoškolských studentů Jihočeské univerzity. Vzorek byl vybrán pomocí metody sněhové koule. Data byla zpracována a analyzována v programu EEGlab a následně vyhodnocena pomocí statistické metody ANOVA a párového T -testu. K zobrazení výsledků byla použita spektrální analýza.
The effectiveness of binaural beats to induce a relaxation states
Keywords: binaurální rytmy; brainwave entrainment; EEG; frequency following response; elektroencefalografie; alfa; théta; neuroplasticita; binaurál beats; brainwave entrainment; EEG; frequency following response; electroencephalography; alfa; théta; neuroplasticity