Vliv velikosti sadbových hlíz na strukturu výnosu bramboru - Chuchel, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
V bakalářské práci byl sledován vliv velikosti sadbových hlíz na strukturu výnosu u bramboru. V jednoletém pokusu (ročník 2011) byly uplatněny 4 odrůdy (Velox, Marabel, Adéla, Laura) vypěstované v konvenčním systému. Velikost sadbových hlíz byla rozdělena do třech velikostních frakcí: A < 35 mm, B 35 - 60 mm a C > 60 mm. V průběhu vegatace byly sledovány parametry počet rostlin na plochu a počet stonků na rostlinu. Po sklizni byly stanoveny parametry počet hlíz na stonek a průměrná hmotnost jedné hlízy. Dále byl zjištěn celkový a tržní hektarový výnos hlíz. Velikost sadbových hlíz průkazně nejvíce ovlivnila počet stonků na rostlinu a to ze 93,9 % a také počet hlíz na stonek, kde se podílela z 80,5 %. Výsledné hodnoty parametrů byly velice ovlivněny průběhem počasí v roce 2011.
Effect of seed tuber size on yield structure in potatoes
Keywords: brambory; výnos; velikost sadbových hlíz; odrůda; potato; yield; seed size tubers; variety