HODNOCENÍ VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ - PŘÍPADOVÁ STUDIE VLIV TĚŽBY PÍSKU NA BIODIVERZITU VYBRANÝCH ORGANISMŮ A ÚČINNOST REVITALIZAČNÍCH OPATŘENÍ - Duda, Slávek (Jihočeská univerzita, 2007)
V Jihočeském kraji byl proveden výzkum vlivu těžby štěrkopísku na biodiverzitu vybraných skupin organismů (vyšší rostliny, brouci, obojživelníci a ptáci). V modelovém území (pískovna Roudná II jižně od Planá nad Lužnicí) byly zkoumány následující biotopy: bezlesí (po těžbě), les (rekultivovaná místa a původní les) a vodní biotopy (deprese po těžbě). Byla sledována druhová diverzita společenstev, zastoupení chráněných a vzácných druhů a druhů citlivých k činnosti člověka. Chráněné druhy byly zjištěny zejména mezi obojživelníky a ptáky. Na základě zjištěných výsledků o stavu biodiverzity byly navrženy vhodné rekultivační zásahy podporující biologickou rozmanitost.
ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT - A CASE STUDY ON THE EFFECT OF SAND MINING ON BIODIVERSITY OF SELECTED GROUPS OF ORGANISMS AND EVALUATION OF REVITALIZATION MEASURES
Keywords: biodiverzita; pískovna; rekultivace; biodiversity; sand pit; recultivation