Využití propojených otevřených dat skrze webová API - Heller, Dominik (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu využití propojených otevřených dat prostřednictvím aplikačního programovacího rozhraní spadajícího pod architekturu REST. Hlavním cílem této práce je poté analyzovat stávající stav problematiky sémantických technologií a jejich vazby na více tradiční přístupy k publikaci a extrakci dat. Konkrétněji, předeslaným cílem je formulovat takové programatické řešení, které umožní publikovat, zpracovávat a manipulovat sémantická data, jinak dostupná pouze přes SPARQL endpointy, daleko známějším a obzvláště přívětivým způsobem.
Linked open data utilization via web API
Keywords: propojená otevřená data; sémantický web; REST; API; SPARQL; RDF; linked open data; semantic web; REST; API; SPARQL; RDF